EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL

XAVIER TERRASA GARCÍA

Va néixer a Calvià el 1979. El 2003 es va llicenciar en Història per la Universitat de Barcelona. El 2004 es post - graduà en “Didàctica del Patrimoni” per la Universitat de Barcelona amb un treball que duia per títol Itineraris didàctics pel Centre Històric de Palma.

El 2021 va obtenir el títol de Màster en Gestió Cultural a través de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

La seva tasca envers el Patrimoni Històric començà l’any 2000 quan participà en les campanyes d’excavacions arqueològiques del Túmul de Son Ferrer i el puig de sa Morisca. Aquesta activitat la desenvolupà fins l’any 2003.

Entre l’any 2004 i 2005 treballà a la Chedworth Roman Villa (Regne Unit) propietat de l’empresa National Trust, on desenvolupà les tasques d’assessorament didàctic i disseny d’activitats històricoeducatives per a grups escolars i adults.

Entre 2006 i 2008, fou membre del projecte d’investigació “Galatzó per a tots”, on duia a terme la recerca històrica i el disseny d’activitats educatives i material didàctic de la possessió.
 
En 2022 realizà un informe històric de l'edifici i institució denominat Institut Provincial d'Higiene (1926), que formarà part de l'expedient de tramitació per a la rehabilitació de l'edifici per part de la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears.
 
El 2021 realitzà una beca d'investigació en matèria de patrimoni històric i cultural per a la recollida d'informació oral i imatges, per iniciar l'inventari de patrimoni cultural immaterial que promou el Consell d'Eivissa, segons preveu la Llei 8/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears.

Des de l’any 2006, treballa com a gestor cultural d’ARCA (Associació per a la Revitalització dels Centres Anticis), entitat que vetlla per la conservació, preservació i difusió del patrimoni històric, artístic i cultural, on ha desenvolupat les següents tasques i projectes:

- Coordinació de visites culturals dins el marc del programa EduCaixa 2021. Juliol de 2021.
 
- Coordinació del projecte de visites culturals Palma i els seus barris. Patrocinat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma. Setembre de 2020.
 
- Coordinació del projecte de visites culturals La ciutat de Palma i la mar. Patrocinat pel departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca. Agost de 2020.

- Coordinació del projecte Música, turisme i patrimoni, patrocinat per l'Associació Hotelera de Palma (ASHPAMA) i Fundació Guillem Cifre de Colonya i amb la col·laboració de la Fundació Turisme Palma 365 (Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Palma). Desembre de 2019.

- Co-coordinació del cicle sobre l'arquitecte Josep Ferragut i Pou. Patrocinat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma. Novembre de 2019-gener de 2020.

- Coordinació del projecte “Vida activa i patrimoni cultural”. Patrocinat per la Direcció Insular de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca. Setembre de 2019.

- Coordinació del projecte de visites culturals "Conèixer Palma des de Can Balaguer". Patrocinat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma. Març-maig de 2019.

- Coordinació del projecte Música, turisme i patrimoni, patrocinat per l'Associació Hotelera de Palma (ASHPAMA) i amb la col·laboració de la Fundació Turisme Palma 365 (Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Palma). Novembre de 2018.

- Conferència sobre "El Patrimoni històric a Calvià", impartida el 21 de setembre de 2018.

 - Coordinació del cicle sobre l'arquitecte Guillem Forteza i Pinya, 18 i 26 de setembre de 2018. Patrocinat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma.

- Coordinació del programa Agricultura, paisatge i patrimoni, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, on la nostra entitat donà a conèixer una visió del camp mallorquí, mitjançant visites a llocs de producció agrícola i ramadera. Juny a novembre de 2018.


- Coordinació del projecte Música, turisme i patrimoni, patrocinat per l'Associació Hotelera de Palma (ASHPAMA) i Fundació Guillem Cifre de Colonya i amb la col·laboració de la Fundació Turisme Palma 365 (Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Palma). Novembre-desembre de 2017.

- Coordinació del programa Agricultura, paisatge i patrimoni, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, on la nostra entitat donà a conèixer una visió del camp mallorquí, mitjançant visites a llocs de producció agrícola i ramadera. Setembre a desembre de 2017.

- Coordinació del cicle Gaspar Bennazar: s'Arquitecte de Palma, 26, 28 i 30 de setembre de 2017. Patrocinat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma.

- Coordinació de visites escolars i per a adults a la tafona de Son Torrella (Santa Maria del Camí), març de 2017, 2018 i 2019. Organitzat per la Direcció Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca.

- Coordinació del programa de visites "Una altra mirada als molins de Mallorca", novembre i desembre de 2016. Organitzat per la Direcció Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca.

- Coordinació de les Jornades de Patrimoni Industrial, celebrades a Palma i Sóller els dies 19 i 20 de novembre de 2015.

- Coordinació del programa embARCA't al Krekovic, novembre de 2014. Patrocinat pel Consell de Mallorca.

- Coordinació de programa de visites a la Llotja, durant els anys 2013, 2014, 2016, 2017 i 2018 amb més de 500 participants.

- Coordinació i elaboració d’un projecte europeu d’Inventari dels béns patrimonials i disseny de tres itineraris culturals dels espais rurals de Maria de la salut, Villafranca, Ariany i Petra. Any 2012. 

- Coordinació de la IX Trobada en defensa del Patrimoni Cultural a Mallorca, on han participant diverses entitats a nivell nacional a favor de la preservació del patrimoni històric. Dies 12, 13 i 14 d'octubre de 2012.

- Coordinació del programa Agricultura, paisatge i patrimoni, patrocinat pel Govern de les Illes Balears, on la nostra entitat donà a conèixer una visió del camp mallorquí, mitjançant visites a llocs de producció agrícola i ramadera. Anys 2009, 2010 i 2011.

- Elaboració, redacció, seguiment i justificació de projectes i pressuposts, presentats a l’administració pública per obtenir finançament o per a la realització d’activitats culturals.

- Edició i autoria de la Guia del patrimoni històric al recorregut del tram tran Manacor Artà, amb el patrocini de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, juny de 2011.

- Coordinació del projecte de Catalogació de les possessions de Palma, presentat a l’Ajuntament de Palma en gener de 2010 i continuació del mateix projecte, presentat a l’Ajuntament de Palma en febrer de 2011.

- Coordinació del I Seminari de patrimoni: Restauració de pintura i les tècniques de neteja, celebrat a Can Weyler i amb el patrocini del Consell de Mallorca, en novembre de 2010.

- Coordinació de les I Jornades de Patrimoni Cultural: preservació, gestió i intervenció, celebrades a la Universitat de les Illes Balears i amb el patrocini del Consell de Mallorca, en novembre de 2007.

- Coordinació de les II Jornades de Patrimoni Cultural: X anys de la llei balear de patrimoni històric, celebrades a la Universitat de les Illes Balears i amb el patrocini del Consell de Mallorca, en octubre de 2008.

- Coordinació de les III Jornades de Patrimoni Cultural: Qüestions d’actualitat de l’arqueologia, celebrades a la Universitat de les Illes Balears i amb el patrocini del Consell de Mallorca, en octubre de 2009.

- Coordinació de la difusió del II Encontre Gnomònic a Mallorca, patrocinat pel Consell de Mallorca i el Govern Balear, en maig de 2009.

- Coordinació de recorreguts històrics per la península de Formentor en el marc de les Converses Literàries a Formentor, dies 25, 26 i 27 d’agost de 2008.

- Elaboració i redacció de la memòria anual d’intervencions o d’activitats de l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA).

- Elaboració i redacció de la programació cultural que l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) realitza mensualment.

- Redacció de comunicats de premsa i encarregat d’omplir de continguts el nostre bloc i pàgina web http://www.arcapatrimoni.blogspot.com/ i http://www.arcapatrimoni.net

- Ha participat com a substitut del representant d’ARCA, amb veu i vot a la Ponència Tècnica de Patrimoni històric del Consell de Mallorca, la Comissió de Centre Històric i Catàleg i el Consell de Gerència d'Urbanisme de l’Ajuntament de Palma.

- Ha participat en xerrades i col·loquis, adreçats a diferents entitats (ONCE, OCB, Es Fortí, Paraula, IES Ramon Llull, IES de Marratxí, IES de Manacor,...) per tal de donar a conèixer la situació real del patrimoni històric i cultural.

- Ha participat en l’edició dels llibres El recinte portuari de Palma (2006) i Pere Garau. Un barri amb història (2008). Ambdós exemplars han estat editats per la nostra entitat.

- Ha participat en el muntatge de l’exposició Pere Garau. Un barri amb història. Any 2008-09.

- Ha participat en estudis previs per a la declaració de Bé d’Interès Cultural amb la categoria de conjunt històric, dels llogarets de Ruberts (Sencelles) i Galilea (Puigpunyent): any 2006 i també dels llogarets de ses Olleries i ses Coves (Santa Eugènia): 2007. Aquest fou un encàrrec del Consell de Mallorca i aquest treballador s’encarregà del treball de camp i de l’elaboració i redacció de la memòria històrica.

- Ha dirigit un programa de rutes històriques en col·laboració amb l’entitat ONCE, des de novembre de 2006 fins a maig de 2008.

PUBLICACIONS:
 
- Autor del llibre El carrer dels Oms. De tallers de manufactura a comerciants (Documenta Balear, 2021).

- Autor del llibre Així era el Terreno. Imatges d'ahir (Illa Edicions, 2017).

- Autor del llibre Història del futbol a la vila de Calvià (Ajuntament de Calvià, 2015).


- Autor del llibre Palma. Ayer y hoy de su patrimonio (Flashback Ediciones, 2013).


- Autor del llibre Así era El Molinar (Temporae, 2012).


- Autor del llibre El patrimonio desaparecido de Palma (Temporae, 2011).

- Autor del llibre Viatge històric per Calvià (Ajuntament de Calvià, 2011), després d’haver guanyat el premi Rei En Jaume d’Investigació 2010.

- Autor de la Guia del patrimoni històric al recorregut del tram tren Manacor-Artà (Govern de les Illes Balears, 2011).

-Autor dels llibres Calvià a través del tiempo (Ediciones Amberley, 2010) i Calvià imágenes del pasado (Ediciones Amberley, 2009).

-Autor del llibre Aproximació a la finca pública de Galatzó (Ajuntament de Calvià, 2008), després d’haver guanyat el premi d’investigació 2007.

-Ponent de les I Jornades d’Estudis Locals de Calvià (2003) amb la comunicació titulada “Els ingressos parroquials al segle XIX”, les II Jornades d’Estudis Locals de Calvià (2008) amb la comunicació titulada “Viatgers a Calvià al segle XVIII”, les III Jornades d’Estudis Locals de Calvià (2017) amb la comunicació titulada "Els molins de Calvià" i les V Jornades d'Estudis Locals de Calvià (2021) amb la comunicació titulada "L'intent d'arribada del ferrocarril a Calvià: un projecte frustrat".

-Història del CD Calvià, publicada a la seva web des de l’any 2002.

ALTRES:

- Co-comissari de l’exposició etnològica “Calvià d’un temps”. Plataforma Calvià per la llengua (2009).

- Pregoner de la Setmana Santa a Calvià (2007).




IDIOMES:

- Català, castellà i anglès.

INFORMÀTICA:

- Coneixements en ofimàtica, email màrqueting, wordpress i woocommerce.
 
CURSOS:

- Protecció de dades (2021).
- Estratègies de màrqueting en petits negocis o microempreses
(2021).
- Gestió de projectes
(2020).
 
VOLUNTARIAT:
 
Obra Cultural Balear (2009-2014).
Paraula
(2011-2014).
Creu Roja de les Illes Balears
(2021).