14/12/21

Presentació del llibre "El carrer dels Oms. De tallers de manufactura a comerciants".

Ahir dia 13 de desembre fou presentat el llibre “El carrer dels Oms. De tallers de manufactura a comerciants” al CEIP Aina Moll i Marquès. La presentació fou a càrrec de Benet Bohigas Moreno, comerciant del carrer dels Oms, qui va pronunciar les següents paraules:

Benvolgudes senyores i senyors a la presentació del llibre “El carrer dels Oms. De tallers de manufactura a comerciants”, promogut per l'Associació de Comerciants del carrer dels Oms i editat per Documenta Balear. És un honor per mi com a uns dels comerciants més antics d'aquest carrer poder presentar aquest treball de l'historiador Xavier Terrasa.


El carrer dels Oms és una de les vies més antigues d'aquesta ciutat i que des de fa gairabé més de seixanta anys es dedica plenament a l'activitat comercial. Per aquest motiu és un honor veure avui tantes cares conegudes, de persones que han seguit amb l'activitat comercial, agafant el relleu dels seus predecesors i d'altres, que tot i malauradament hagueren de tancar, formen part de la història d'aquest carrer. I com no, els clients i veinats de la zona que han confiat en la feina que hem dut a terme els comerciants d'aquest carrer tan singular.


El motiu de presentar el llibre en aquesta data d'avui, dia 13 de desembre, no és un altre, que avui es compleixen els 30 anys de la inauguració del que ha estat un dels canvis transformadors més importants que ha patit aquesta via comercial, com tots sabeu ens referim a la conversió del carrer en zona per a vianants. Per a celebrar aquesta efemèride, l'Associació de Comerciants del carrer dels Oms es va posar en contacte amb l'autor del llibre per a realitzar un treball històric en motiu d'aquest aniversari i d'aquesta forma la ciutadania pogués conèixer aspectes que han transcorregut al llarg de la història, abans que fos un carrer comercial i durant aquesta etapa, que continua en l'actualitat.


A continuació, vull presentar a les persones que m'acompanyen en aquesta taula. La primera d'elles, és Xisco Miró Cordón, com molts de voltros sabeu és el propietari de la Relojería Suiza i fou juntament amb Margalida Serra Planas la persona que tengué la idea de dur a terme un llibre sobre la història del carrer dels Oms. Seguidament ens oferirà unes paraules, Mateu Martorell Marquès, molt conegut per la majoria de les persones que hi sou avui aquí presents. Ell és el propietari del cafè Can Vinagre i president de l'Associació de Comerciants dels carrers dels Oms i altres entitats, com l'Espanya Hoquei Club. En Mateu, des d'un primer moment va creure en aquest projecte i hi va donar suport a través de l'Associació de Comerciants, la qual ha estat la promotora d'aquest projecte d'edició com hem dit al principi. També volem agrair, la presència del regidor d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió Crespí, que en representació de la regidoria en dirà unes paraules, degut a que aquest projecte editorial compta amb el suport d'aquest departament municipal. Per últim, tancarà l'acte l'autor del llibre, Xavier Terrasa García qui ens contarà els aspectes més destacats d'aquest nou treball que recull la història del carrer dels Oms i que dedica un important espai a l'activitat comercial que s'ha vengut desenvolupant al llarg de les darreres dècades.

Gràcies per la vostra assistència i a continuació donem la paraula als nostres protagonistes.

No hay comentarios: