17/10/12

Article al diari Barriades sobre l'Hotel Portitxol

Aquest mes d'octubre apareix un article al diari Barriades que parla sobre la història de l'Hotel Portitxol, on el proper dijous 8 de novembre a les 19:30 hores es durà a terme la presentació del llibre Así era el Molinar, que dedica vàries pàgines a aquest negoci pioner. A continuació podeu llegir l'article:

L’HOTEL PORTITXOL, UN REFERENT A LA BARRIADA

El Molinar no s’ha caracteritzat per ser una zona turística, tot i que ja, a finals del segle XIX, els pagesos que venien de la Part Forana, Campos o Llucmajor, abans d’arribar a Ciutat aturaven a dos famosos hostals que hi havia a la carretera de Llucmajor, eren ca sa Santa (actual papereria) i sa Portassa. Allà podien descansar, menjar ells i els animals que estiraven dels carruatges. 

Entre finals del segle XIX i principis del XX, la barriada començà a convertir-se en una zona d’estiueig per a la classe mitja acomodada de Palma. Llavors, es construïren alguns allotjaments a vorera de mar, com la pensió marítima Villa Augusta Antonia, edifici que es situava al carrer del Vicari Joaquim Fuster número 257 i que fou esbucat fa una sèrie d’anys.

Però, el Molinar no va conèixer el seu primer hotel fins al 25 de juliol de 1956, data en que es va inaugurar l’Hotel Portitxol. Posteriorment, l’any 1964 es construiria un altre establiment, l’Hotel Santa Bàrbara, però no tendria ni el ressò, ni la importància que ha tengut el negoci del qual ara parlarem.

L’Hotel Portitxol va néixer gràcies a l’ànima i il·lusió del seu propietari, Antoni Bujosa Simó, natural de Calvià a 1917, qui juntament amb la seva esposa, Maria Cerdà Ferrà i amb l’ajuda dels seus dos fills, Catalina i Joan, dugueren endavant aquest negoci familiar durant vàries dècades. 

Antoni Bujosa s’havia format des de baix dins la professió de l’hoteleria. Va treballar en importants establiments de tota Mallorca com l’hotel Cas Català, Miramar (Pollença), Camp de Mar (Andratx), Marisol (Sóller) i Malgrat (Peguera). Gràcies a tota l’experiència que pogué adquirir, decidí donar una passa més en la seva carrera professional i després d’haver finalitzat el servei militar va comprar una casa a la península de sa Roqueta, per valor de 115.000 pessetes. Inicialment, era una casa que tenia planta baixa i un pis, on hi havia deu habitacions. Llavors, el dia de Sant Jaume de 1956, decidí inaugurar l’Hotel Portitxol, negoci que es convertiria en un referent a Mallorca.

L’ambició i les ganes de prosperar i millorar en el seu negoci, el dugueren a ampliar l’establiment turístic. Tenim imatges de l’any 1957, on podem veure que s’havia construït el segon pis i s’estava començant el tercer. Les obres d’ampliació foren dirigides pel mestre Julià Bujosa Sans, oncle d’Antoni Bujosa. Aquest senyor, havia estat batle de Calvià durant la Segona República, però el cop d’estat de l’any 1936 li obligà a deixar l’activitat política i a dedicar-se a la construcció. El carrer de l’Ajuntament de Calvià rep a dia d’avui el seu nom, en honor i memòria a la seva tasca política al davant del consistori. 

A la banda sud de l’hotel hi havia sa Tenassa de sa Punta Rodona, des d’on els turistes es podien llançar a la mar, gràcies a una passarel·la que col·locaren. Aquesta zona servia com a solarium, on els clients podien gaudir del sol i refrescar-se a la vegada. Llavors, anys després i ampliant terreny a la mar, en aquest indret fou on es construí la piscina. Una altra ampliació exterior que es feu, fou la construcció del carrer de la Sirena, perquè els vehicles poguessin entrar fins al fons de la península de la Roqueta i així els clients arribessin fins l’entrada de l’hotel. Fins que no es construí el carrer del Marquès de la Romana, que actualment circula per la cara sud de l’hotel, els autobusos que entraven, havia de sortir marxa enrere. 

 L’Hotel Portitxol sempre tengué en compte que s’havia de promocionar, tant a la barriada, com a la resta de Mallorca o altres indrets del món. Aquest negoci familiar, sempre fou capaç de donar un excel·lent servei a tot tipus de clients, on destacà per oferir una cuina marinera de gran nivell i reconeguda per tots els públics de l’època.

Però, malauradament els anys passaren i el matrimoni format per Antoni Bujosa i Maria Cerdà tornà major. Llavors, aquest fou el moment en el qual la família pensà que s’havia de traspassar el seu negoci a una empresa sueca, propietat de Johanna Landström i el seu marit Mikael que des de fa dotze anys regenten aquest històric negoci, que aquest any ha complit cinquanta-sis anys d’història.



No hay comentarios: