29/7/15

IIª Ruta històrico-musical per Calvià vila.

Fotografia: Associació Pere Josep Canyelles.
Ahir, dimarts 28 de juliol varem dur a terme la "IIª Ruta històrico-musical per Calvià vila", després que dia 15 de juliol s'esgotessin les places d'inscripció.

Ambdues visites han estat un èxit de participació, gràcies a la iniciativa de l'Associació Pere Josep Canyelles, Josep Oliver i el departament de Cultura de l'Ajuntament de Calvià. 

La ruta històrico-musical s'ha centrat en quatre punts històrics de la vila de Calvià, on després de cada explicació històrica, s'ha tocat una peça musical relacionada amb cada un dels indrets.

1. Rectoria de la parròquia de Sant Joan Baptista: Dedicada a aquest sant des de 1248 (Sancte Iohanne Calviano). El temple actual substitueix l’antiga església de Calvià, que era d’unes dimensions menors i tenia una torre de defensa construïda en 1604. En 1867 s’enderrocà, però les obres del nou edifi ci no començaren fi ns a 1876. La nova construcció es bastí gràcies al patrocini d’Antoni Armengol Salas i de les seves germanes Rosa (propietària de Torà) i Dionísia (propietària de Sarrià, Palma), que vengueren la fi nca de ses Barraques per poder pagar les obres. Bartomeu Ferrà i Perelló fou l’arquitecte que en dissenyà el projecte i Gabriel Bennàssar en dirigí l’execució, auxiliat pel mestre Gabriel Lliset. La construcció fou acabada el 1896.

Fotografia: Associació Pere Josep Canyelles.
La Rectoria presenta una clastra amb un pou en el centre. S’hi accedeix per dos arcs rebaixats, entre els quals hi ha la data de 1766. Al fons, sota una porxada, hi ha una escala que es divideix en dos trams i que dóna accés a l’habitatge del capellà. Aquesta rectoria es degué bastir o restaurar en la data que hem assenyalat anteriorment, així que seria un element heretat, en part, de l’antiga església. Hem trobat un document més antic, concretament de 1444, que ens parla de la rectoria de Calvià: «[...] Joan Palmer, obrer de la fàbrica de l’església, perquè faci les obres necessàries a l’església i a la rectoria, la qual amenaça ruïna» (ADM Litterarum, 1444-45, f. 124 v).

2. La Capelleta i Can Juaneda:L’Arxiduc, l’any 1880, hi fa referència i diu que es construí al segle XV, però realment la trobem documentada per primer cop l’any 1652, en la processó que es feia en honor de sant Sebastià: «La processó que es farà la sua diada anirà de l’església a la capelleta i a la creu Juliana».

A l’interior trobem un petit retaule de fusta de la Mare de Déu dels Dolors, advocació que ja es documenta al segle XVI a l’església parroquial. La família Juaneda, propietària de la veïna casa de Cal Metge Vell, ha tingut cura d’aquesta capella des de fi nals del segle XIX.

La creu de la Capelleta és una creu de terme que marca el límit del poble per la banda de llevant. Pensem que ja devia existir el 1652, perquè un document parroquial d’aquest any, per bé que no l’esmenta, sí parla en canvi de la creu Juliana, la qual se situa a l’altre extrem del poble, a l’inici de la carretera vella des Capdellà. En el segle XIX Bartomeu Ferrà ens descriu la creu de la Capelleta de la següent forma: «Sobre dues grades i una base circular de pedra calcària amb fust cilíndric i creuer senzill de pedra de Santanyí». La creu fou retirada durant la II República i restituïda després de la Guerra Civil. El 1990 un vehicle l’envestí i fou restaurada, però l’any 1999 es repetiren els fets. Així que la creu que veiem actualment és una rèplica d’una rèplica.

A l’altre costat del carrer Capelleta, en el núm. 2, s’aixeca Cal Metge Vell o Can Juaneda. Aquesta fou la casa de la família Juaneda, nissaga de metges, a la qual ja fa referència Miquel Capó, que arribà a Calvià en 1900 i hi trobà Joan Juaneda exercint la professió. Però la importància que assolí aquesta família vendria de la mà del seu fi ll, Onofre Juaneda Salom (1881-1935), fundador de la clínica Juaneda. Cal Metge Vell fou reformat en clar estil modernista pel mateix Onofre Juaneda durant els primers anys del segle XX. Actualment és propietat de la família Roses Juaneda. 

Fotografia: Associació Pere Josep Canyelles.
3. Can Verger: La primera referència a aquesta casa la tenim al segle XVIII, quan era propietat de la família Verger. En el cadastre de 1809 en figuren com a propietaris membres d’aquesta família, en concret Joan Verger i Gabriel Verger. En 1880 era propietat de Francesca Aina Sastre i Vadell, veïna des Capdellà, i durant la primera meitat del segle XX fou propietat de l’amo en Macià de ses Verdures. L’any 1982 fou comprada per l’Ajuntament de Calvià al metge Bartomeu Garcés Ferrà. Ha tingut diversos usos, però des de 2005 funciona com a centre cultural de la vila, i acull una biblioteca i diferents tallers formatius.

4. Can Comallongues: Aquest conjunt d’habitatges és de la primera meitat del segle XIX. N’és molt interessant la carrera empedrada, situada a la part posterior del carrer Montcada, un exemple característic dels elements defi nitoris de l’arquitectura popular de Calvià: casa de pedra vista, de dues altures i amb dos aiguavessos. Com ens indica una placa, aquí va néixer el 24 d’agost de 1845 el compositor Mn. Pere Josep Canyelles, conegut com el capellà de Can Comallongues.

No hay comentarios: