20/12/13

Article sobre el llibre Palma. Ayer y hoy de su patrimonio per part de Benet Bohigas

Article de Benet Bohigas publicat a Última Hora dia 19 de desembre de 2013, aprofitant que aquest dia presentavem el llibre Palma. Ayer y hoy de su patrimonio treball amb el qual he tengut el gust de col·laborar.

Palma, ahir i avui en fotografies

Benet Bohigas

Avui capvespre, a les 20 hores, es presenta a la seu d’ARCA –carrer de la Pau, 1- el llibre Palma, ayer y hoy del patrimonio. Un treball de l’historiador Xavier Terrassa, en el qual he tengut el plaer de col·laborar amb les fotos. El llibre recull més de 100 imatges antigues en blanc i negre de Palma i les imatges actuals en color per poder apreciar el gran canvi que ha anat experimentant el paisatge de Ciutat i a la vegada ens permet ubicar els antics edificis enderrocats o mutilats. Cada foto du un text explicant els canvis i historia.
Quan en Xavier em va proposar col·laborar en aquesta tasca, no m’ho vaig pensar dues vegades, donat l’oportunitat que suposava conèixer millor la nostra ciutat. Ha estat una feina que ha durat set mesos, ja que en algun casos s’havia d’esperar que els arbres perdessin la fulla per poder veure l’edifici i en altres aprofitar els mesos d’estiu que el sol està més alt i entra als carrers estrets il·luminant totes les cases.
Fotografiar un edifici, en principi no ofereix cap problema, però a la pràctica és una altra cosa.
A quasi a totes les fotos he hagut d’anar un parell de vegades perquè sempre hi havia cotxes al davant que tapaven detalls significatius de la façana a fotografiar.
El mes passat vaig assistir al ‘X Encontre per la defensa del Patrimoni’ a la ciutat de Segovia, i el ponent D. Juan A. Mirandaes es queixava que a la seva ciutat: “Poden veure els monuments des d’un metre i mig cap amunt, la resta ho tapen els cotxes”. A Palma és pitjor, perquè a més sembren grans arbres al costat de monuments emblemàtics i, hi ha places on els bars les omplen de grans tenderols -en alguns casos semblen un campament de refugiats- que dificulten poder observar-los sense noses al davant.
No em volgut fer cap critica sobre el patrimoni perdut, les fotos xerren per si mateixes. Cadascú que tregui les seves pròpies conclusions.

Hi ha molts de motius per conservar el Patrimoni, l’escriptor, premi Nobel de literatura, Octavio Paz ens donava un de ben interessant, deia: L’arquitectura és el testimoni insubornable de la història.

No hay comentarios: