El proper dijous, 27 d'octubre a les 20'00 hores al teatre de sa Societat (Calvià), es presentarà el llibre Viatge històric per Calvià, obra de l'historiador Xavier Terrasa i Premi Rei En Jaume d'Investigació 2010 per part de l'Ajuntament de Calvià.
L'acte comptarà amb la presència de Manel Calvo Trias, arqueòleg i tècnic de patrimoni històric de l'Ajuntament de Calvià, qui presentarà aquest nou treball.
L'estudi ens permet viatjar per la història del municipi de Calvià en diferents èpoques. Primer, recull l'experiència d'uns viatgers històrics, que visitaren Calvià al segle XVI (Joan Baptista Binimelis), al XVII (Joan Dameto, Vicenç Mut i Jeroni Alemany) al XVIII (Jeroni de Berard i el Dr. Miquel Parets), al segle XIX (André Grasset, Antoni Furió, Arxiduc Lluís Salvador, Joan Seguí Rodríguez, Gaston Vuillier i Pere d'Alcàntara Penya) i a principis del segle XX (Miquel Capó i Arthur Byne). Aquests erudits i intel·lectuals ens deixaren la seva visió de com era Calvià, quan ells ho recorreren.
En segon terme, l'estudi gira en el temps i viatja fins a l'actualitat, on planteja una sèrie d'itineraris històrics, a través dels béns culturals que encara es conserven a Calvià o que han sobreviscut al fenòmen demolidor de la balearització. Els itineraris són els següents:
1. Prehistòria (època naviforme i talaiòtica).
2. Època romana.
3. Època islàmica.
4. Ruta del desembarcament de Jaume I (1229).
5. Segles XIV i XV.
6. Possessions.
7. Calvià vila.
8. Es Capdellà.
9. Torres de defensa.
10. Patrimoni militar.
11. Patrimoni turístic.
El treball es complementa amb capítols dedicats als aspectes legals de conservació del patrimoni històric, els topònims més importants de Calvià i els camins històrics, que han servit com a noduls de comunicació dels diferents punts del municipi.
L'edició ha anat a càrrec de l'Ajuntament de Calvià i al capdavant ha estat Joana Maria Roque. L'apartat de correcció lingüística ha anat a càrrec d'Agustí Aguiló Llofriu i l'aspecte de cartografia ha anat a càrrec d'Alexandre Mulet, del departament d'informàtica de l'Ajuntament de Calvià.
El treball incorpora al seu interior un mapa del municipi de Calvià, on es senyalen els elements patrimonials més importants de tot el municipi, classificats segons el seu període històric. A banda hi ha impressos dos plànols de Calvià vila i es Capdellà, on també es senyalen els elements patrimonials més importants dels dos nuclis tradicionals d'aquest municipi.
1 comentario:
Bones Xavier, m'agradaria molt anar a la presentació del teu llibre, sentint-ho molt tenc una cita a la mateixa hora. Segur que tendré ocasió de fulletjar-lo amb tranquilitar. Com diuen els del teatre, et desitjo 'molta merda'.
Salut
Publicar un comentario